Capri Adası GezveGez Notları

Napoli iline bağlı olan ada, körfezin güneyinde ve Sorrento yarımadasının tam karşısındadır.. Antik Roma döneminde keşfedilen ada o günden bu güne hep sayfiye adası olarak anılmıştır.. Tarih boyunca sanatçıların, entellektüellerin, zenginlerin gözde adası olmuştur ve olmaya devam etmektedir. Berrak sulara uzanan sarp kayalıkları, nefes kesen manzaraları, deniz içindeki mağaraları, temiz havası, en popüler markaların alışveriş mağazaları, hep ilgi odağı olmuştur…Bir çok insan için “ dünyada bir cennet tanımlansa burası capri’dir “ sözünü kanıtlayan, İtalya’nın ve dünyanın en popüler adasıdır.

Capri ismi için başka bir kaynak varmıdır bilemem ama, yunan dilinde Vahşi Domuz (Kapros) yada Latince dilinde Keçiler (Capreae) kelimelerinden türediği hep tartışma konusu olmuş.

Adanın ana yerleşim yeri Capri’dir. Onun yanında iki liman Marina Grande ve Marina Piccola ve son olarak Anacapri diğer belli başlı yerleşim yerleridir.

Gezi öncesi şehri “basılı harita” üzerinde incelemek, gidince haritayı kullanmak tavsiye edebileceğim bir alışkanlığımdır.. Cep telefonundan kullanabileceğiniz bir çok harita olmakla birlikte, onları ancak ekranınızın boyutu kadar görebilirsiniz…
Oysa basılı haritaları; daha büyük ebatlarda kullanabilir, şehre geniş perspektiften bakabilir ve üzerine notlar alabilirsiniz…
Capri Adasında turizm ofisinden de basılı harita alabilirsiniz.. Ancak gezi öncesi incelemek ve bastırarak kullanmak için, 1 adet Capri Adası Haritası tavsiyeme aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz : 

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Capri_sights.png#file

Capri Adası’nın ana limanıdır. Napoli ve Sorrento’dan kalkan feribotların geldiği, Capri’yi gezmenin başlangıç noktası “marina grande” ‘dir..Zamanın balıkçı limanı olan bu yere denizden yaklaştığınızda, denizin berraklığı, kayalıkların ihtişamı, birbirinden farklı rengarenk evler dikkatinizden kaçmayacaktır.

Feribotdan indiğinizde meydanda bir çok hediyelik eşya dükkanları ve restaurantlar vardır. Feribot bilet gişesi, Piazzetta’ya çıkan fünikülerin başlangıç durağı, otobüs ve cabrio taksi durakları da bu meydandadır.. Limanın sol tarafında özel gezi tekneleri ve biraz ileride özel yatlar için marina bulunmaktadır. Yukarıdaki kroki adaya ilk ayak bastığınızda  yabancılık çekmemeniz için size yardımcı olabilir. (Feribotda kendi imkanlarınız ile geldiyseniz dönüş biletini hemen almanızda fayda var)

Roma imparatorluğu döneminde Augustus ve Tiberius tarafından burası liman olarak kullanıldı.. Limanın hemen yakınında bulunan Palazzo a Mare ‘de o dönemde inşaa edildi.. Zamanınız varsa Marinanın batısında bulunan 17. yüzyıldan kalan San Costanzo Kilisesini gezebilirsiniz.

Limanın sağında plajlar bulunmaktadır. Adaya yaz aylarında giderseniz mayonuzu yanınıza almayı unutmayın. Bizim planımız Marina Piccola’da denize girmekti , Via krupp Patikası kapalı olunca akşamüstü feribotun kalkış saatini beklerken burada denize girdik.. Keyifliydi, tavsiye ederim..

Adanın ana yerleşim yeridir.. Marine Grande’den  Füniküler, Otobüs, Cabrio Taksi veya ayaklarınıza güveniyorsanız yayan olarak Capri’nin merkezi olan Piazzetta Meydanı’na ulaşabilirsiniz. Aslında bu meydan haritalarda  “Piazza Umberto I” olarak da geçmektedir.

Piazzetta Meydanında ilk önce sizi ciddi bir kalabalık beklemektedir.. Çünkü bu meydan adanın en popüler yeridir.. Öncelikle Terasında bir hatıra fotoğrafı çektirmeden olmaz…Arkanıza Tiren (Tyrrhenian)  Denizinin ve adanın eşsiz manzarasını alarak çektiğiniz fotoğraf karelerini ömür boyu unutamazsınız.

Fiziki küçüklüğün yanında dünyaca meşhur bu meydanda, bir saat kulesi (Torro dell’Orolgio), turizm ofisi, Saint Stephen Kilisesi, bol bol kalabalık ve belediye binasını göreceksiniz.. (Gezimiz sırasında ilginç bir şey oldu..Belediye binasına nikah için bir gelin damat girdi ve ilgimizi çekdi. Peşinden giden kızlarımız  birde ne görsün !! : Gelin Türk..Sarılmalar, fotolar..Capri Sürprizi)

Bu meydan sonrası begonvillerle süslü, tek katlı evlerle ve lüks mağazalarla dolu sokaklara kendinizi bırakabilirsiniz. “Via Roma” meydanın hemen sağındaki caddedir.. Üzerinde bulunan  lüks mağazalar sizi ada içi otobüs durağına taşır.. Ama asıl keyifli olan; meydanın karşısında bulunan Via Vittorio Emanuele, Via le botteghe, Via Camerelle gibi sokaklara kendinizi atıp, kalabalıklar, lüks mağazalar, sanat galerileri arasında geçmişte Frank Sinatra, Rita Hayworth, Julie Christie, Julia Roberts ve Mariah Carey, Sophia Loren gibi daha birçok sanatçının dolaştığını hayal etmektir..

Bizim amacımız,  Via Vittorio Emanuele üzerinden ilerledikten sonra Via federico serena caddesi ile devam edip “Augustus Bahçeleri” ne ulaşmak.. Zamanınız varsa yolunuz üzerindeki 14. yüzyılda yapılan, adanın en eski binası olan “St. Giacomo Charterhouse” kompleksini gezebilirsiniz. Kompleks; Manastır, Eski Eczane, Kadın Kilisesi olmak üzere üç bölümden oluşur ve bu gün sergi, konserler içinde kullanılır..

İsmini ünlü Roma İmparatorundan alan Agustus Bahçeleri, yirminci yüzyılın başlarında Alman çelik,silah ve mühimmat sanayicisi, Friedrich Alfred Krupp tarafından yirminci yüzyılın başlarında, evinin bahçesi olarak inşaa edildi.. 1918 yılına kadar yapılan bahçenin adı ilk önce  “Krupp Bahçeleri” adını aldı, ama daha sonra ” Augustus Bahçeleri “olarak değiştirildi .

Doğal ortam gözetilerek, bir çok çiçek ve bitki ile heykel ile zenginleştirilerek hazırlanmış bu bahçe teraslarından seyrine doyum olmayacak manzaralara sahiptir.. Bahçede 180 derecelik seyir sırasında özellikle Faraglioni kayalıkları, Marina Piccola ve Krupp Basamakları (Via Krupp) görüntüleri harikadır..Bahçenin manzara noktasında harika fotoğraflar çekebilirsiniz..

Rus yazar Maxim Gorky bir dönem adada yaşamış ve Lenin’i 1908 yılında evinde ağırlamıştır.. Evinin önünde Agustus Bahçeleri içinde İtalyan Mimar Giacomo Manzu tarafından yapılan Vladimir Lenin’e ait anıtı görebilirsiniz.

Augusto Bahçelerini yapan dünyaca ünlü Krupp firması daha sonra Thyssen firması ile birleşti ve Thyssen-Krupp adını aldı..Ülkemizde asansör ve yürüyen merdivenlerde markasını görebilirsiniz.

GezveGez Notu : Bahçenin içinde bir TÜRK İMZASI bulunmaktadır.. Capri’de de Atölyesi olan ve bir dönem yaşayan Türk Ressam ve Heykeltıraş Semiramis Zorlu’nun Afrodit heykeli önünde poz vermeyi unutmayın..

Dünyanın en güzel “Patika Yollarından Birisi” olan bu yol 1900lü yılların başında Alman Sanayici Friedrich Alfred Krupp tarafından yaptırılmıştır..İsmide buradan gelmektedir..Agustus Bahçelerinden 100 metrelik yüksekliği zig-zaglı bir yol ile Marina Piccola’ya bağlamaktadır. Planımız  bu yoldan küçük limana gitmek ve orada denize girmekti.. Fakat kayaların düşme riski nedeniyle gittiğimiz günlerde Via Krupp kapalıydı…Planlarımızı değiştirmek zorunda kaldık..

Adanın güney kıyılarındaki bu kaya oluşumu nerdeyse ada kadar ünlüdür, adanın simgesi konumundadır..Bir çok ada görselinde bu kayalıkları görme şansınız yüksektir.. Deniz dalgalarının şiddeti ile oluşmuş, nerdeyse capri adı ile özdeşleşmiş bu üç kaya parçasının isimleri de var.. Kıyıya yakın olan Stella, ortadaki Mezzo, üçüncü ve en açıkda olan ada Scopolo veya Fuori olarak bilinmektedir…Buraya ulaşımı Marina Grande veya Marina Piccola’dan deniz yoluyla yapabilirsiniz. Yayan olarak da kayaların dibindeki plaja inebilirsiniz..

Marina Grande’nin tam arkasında adanın güney yönündeki bu liman denize girmek için ideal bir yerdir.. Faraglioni manzaralı bu küçük yerleşime; deniz yoluyla,  Via Krupp’dan yürüyerek veya Capri’den veya Anacapri’den kalkan otobüsler ile ulaşabilirsiniz..Cabrio Taksi sizin tercihiniz…

Capri’den daha sakin, daha otantik, çok fazla gece hayatı olmayan bir hayat seviyorsanız Anacapri beklentilerinizi karşılayacaktır.. Anacapri adadaki konumu nedeniyle birçok güzel yere aynı mesafede bulunmaktadır…Villa sen Mihele, Blue Grotto mağarası,Punta Carena burnu ve Solaro tepesine ulaşmak için Ana capri’den geçecek veya burdan Otobüse bineceksiniz.. Piazza Vittoria Anacapri’nin  ana meydanı konumundadır.. Meydanda birçok cafe ve restaurant bulunmaktadır..Meydanın bir köşesinde Solaro Dağına çıkan  teleferik tesisleri sizi beklemektedir…

Deniz seviyesinden 589 metre yükseklikte bulunan tepe adanın zirve noktasıdır.. Yükseklik korkunuz yoksa Teleferik (Telesiyej) ile zirveye yolculuk bir hayli keyifli. Dağın zirvesine çıktığınızda muhteşem manzaralar sizleri bekliyor..Güzel havalarda gerek Capri Adasının, gerek Napoli körfezi ve Amalfi sahillerinin güzel görüntülerini hafızanıza ve fotoğraf makinanıza doldurabilirsiniz…Dağın tepesinde bir cafe bulunmaktadır.. Ayrıca Capri’ye ilk gelen Romalı imparator olan Augustus’un heykeli dikkatinizi çekecektir.

Ana Capri meydanından kısa bir yürüyüşle ulaşılabilen Villa San Michele  1885 yılında adaya gelen İsveçli hekim Axel Munthe’nin evidir.. Napoli Körfezi’ne bakan ve San Michele adanmış antik bir Şapel kalıntıları üzerine yapılan villa, denize, dalgaların sesine, rüzgara ve ışığa açık bir mimariyle yaratılmış. Etkileyici bahçesinde bir Yunan mezarı ve tüm Capri Adası manzarasına bakan granit bir Sfenks heykeli var. Giriş ücretsizdir.

Capri Adasında bir TÜRK İMZA’sı daha. Deniz seviyesinin 412 metre yüksekliğindeki kale ismini 1535 yılında burayı fetheden Barbaros Hayrettin Paşa’dan  almıştır. Kalenin çevresi botanik özellikleriyle ilginçtir ve adanın ornitoloji (Kuş bilimi) istasyonuna ev sahipliği yapmaktadır. Yolu kötü olmakla birlikte bazı günler rehberli turlar yapılmaktadır.

Adanın güney batısında eski bir deniz feneridir. Burada 2 adet plaj var.. Bu kayalık koylardaki plajlarda “kristal berraklığında” sulara dalacağınız kesin..Ve bu plajlar adanın en güzel plajları olarak bilinmektedir.. Ücretsiz olarak denize girilebilecek yerler de vardır.. Ana Capri’den otobüs ile fenere ulaşabilirsiniz.

Adanın Kuzey batısındaki bu mağara adanın en ünlü yerlerinden birisidir. Roma döneminden beri biliniyordu ve bir dönem unutulmuştu. Balıkçı Angelo Ferraro’nun eşlik ettiği Alman ressam August Kopisch ve arkadaşı Ernst Fries tarafından 18 Nisan 1826’da keşfedildi veya yeniden keşfedildi.

Blue Grotto, 60 metre uzunluğunda ve 25 metre genişliğinde doğal bir deniz mağarasıdır.. Mağaranın ağzı iki metre genişliğinde,  bir metre yüksekliğindedir.. Bu nedenle ziyaretçilerin girebilmesi için en fazla dört yolcu taşıyan küçük kayıklara binmesi gerekir . Kaptan, mağara duvarlarına bağlı bir metal zincir kullanarak açıklık boyunca size rehberlik ederken tekne boyunca yatmanız gerekmektedir.

Mağara girişinin suya yakın olması nedeniyle bazı renkler süzülür ve içerdeki mavi renkler ön plana çıkar. Buda mağarada harika renklerin olmasına ve isminin de Mavi Mağara olmasına neden olmuştur..Mağaranın içini aydınlatan  ışık öğlen ve öğleden sonra iki arasında çok kalitelidir.. Sabah saatlerinde de  farklı güzellikte ışık yansımaları yakalanabilir.. Mağarada suya girmek yasaktır.. Buraya ulaşmak için; Marina Grande’den başlayan tekne turlarına katılabilir yada Ana Capri’den otobüs ile gidebilirsiniz..

Capri Adası, konumu ve güzelliği nedeniyle bir çok filme set olmuştur, belki de olmaya devam edecektir..1923’de çekilen “The White Sister” ile başlayan macera 60 civarı filme ulaşmış ve yıllarca üzerine konarak devam edecektir.. Şimdi adada çekilmiş önemli birkaç filmden bahsetmekle yetineceğiz..

Ünlü İtalyan komedyen TOTO’nun “The emperor of capri” 1949 yılında adada çekildi..Ünlü komedyen bu fimiyle ada adına belki istenen sıçramayı yapmamıştı. Ama bunu Sophia Loren’in filminden sonra anlıyoruz.

“It started in Naples” , Capri Adası için dönüm noktası konumundaki bir filmdir… Başrollerinde Sophia Loren ve Clark Gable’nin rol aldığı ve 1960 yılında gösterime giren filmin bir çok sahnesi Capri adasında çekilmiştir.. Ve bu filmin gösterime girmesi sonrası adanın tanınırlığı, ünü daha fazla artmıştır..

Daha sonra başrollerinde Brigitte Bardot’un rol aldığı 1963 yapımı  “Le Mepris” filmi adanın güzelliklerinde çekilen sahneler ile ön plana çıkmıştır. Bu film de ev olarak kullanılan ve ilginç bir mimarisi olan “Casa Malaparte” bugün bir vakıfa ait olarak adadaki varlığını hala korumaktadır.

Son olarak bahsetmek istediğim film: 1981 yapımı, bir savaş filmi olan “The Skin” yada İtalyancasıyla “La Pelle” ‘dir. Özellikle Piazzetta meydanında  çekilen sahneleri ilgi çekmektedir.. Ancak başta söylediğim gibi ; Capri Adası yıllarca bir çok sanat olayına, filme ilham kaynağı olmaya devam edecektir.

Capri Adası, doğal güzellikleri ve bunu fark edenlerin yaptıkları güzel eserlerle dolu bir yer.. Yazımda tamamını anlatamasam da not olarak sizlerle hiç olmazsa isimlerini paylaşmak istiyorum.. Adada uzun süre kalmayı planlıyorsanız mutlaka buraları da gezin..

MAĞARALAR : Dünyaca meşhur ve ada ile özdeşleşmiş Mavi Mağara (Grotta Azzurra) dışında Grotta Verde, Grotta Albergo dei Marinai, Grotta Bianca mağaraları adanın diğer mağaralarıdır.

VİLLALAR : Antik Roma döneminde ve sonrasında Capri adasının güzellikleri bir çok Villa yapılmasına neden olmuştur.. Yukarıda size Villa sen Michele‘in yazı ve görsellerini paylaştım..Ancak ;Villa İmperiale di Damecuta, Villa Malaparte, Villa Jovis, Villa Lysis gezebileceğiniz diğer villalar olarak not alabilirsiniz.

MANZARA TERASLARI : Capri Adasının güzelliklerini seyredebileceğiniz Belvedere’ler (teras, taraça) istisna alanlardır.. Bunların en önemlisi Augustus Bahçeleri’ dir ve harika manzarası vardır.. Fakat, Belvedere of Punta Cannone, Belvedere della Migliara ve özellikle Belvedere Tragarayu ziyaret edebilirsiniz.

Capri adasına geldiğinizi anlayabileceğiniz şeylerden birisi de üstü açık cabrio tipi taksilerdir…Nerdeyse adanın simgesi haline gelmiş bu taksiler adanın her noktasına, olanca hızlarıyla adeta uçarlar.. Capri’ye vardığınızda  bir seferde olsa “cabrio taksi” deneyimini yaşayın derim…Hani filmlerdeki gibi; kendinizi rüzgara bırakın, etrafı seyre dalın, boynunuzda  fularınız varsa sallandırın..

Fiyatlarının yüksek olduğuna bakmayın… Özellikle yaz aylarında, kalabalık sezonlarda adada otobüsler ile seyahat için; dakikalarca sıra bekleyebilir ve üst üste yolculuk yapabilirsiniz ( Bizim Marine Grande-Capri yolculuğumuz gibi…) Taksilerin 6-7 kişi aldığını unutmayın …Ayrıca toplam bedeli kişi sayısına böldüğünüzde biraz daha tatmin edici bir rakam ile karşılaşabilirsiniz…. Bazı hatlarda pazarlık işe yarayabilir.

Capri’ye gitmek için deniz araçlarından (feribot) başka şansınız yoktur. Adaya ulaşım için sefer sayısı en fazla olan yer Napoli limanıdır.. Yine Sorrento’dan kalkan feribotlar ile adaya ulaşabilirsiniz…Sefer sayısı az olmak ile birlikte Pasitano ve Amalfi kasabalarından ve Ischia adasından da feribot seferleri mevcuttur..

Napoli Avrupa’nın en büyük limanlar kompleksine sahiptir.. Burada Capri dahil adalara giden iki farklı iskele mevcuttur: Molo Beverello ve Calata di Porta di Massa. Aralarında  100 metre mesafe olan bu iskelelerden Calata di Porto di Massa’dan daha ekonomik ve yavaş deniz araçları kalkmaktadır.

Bu düzenli seferlerin yanında Napoli ve Amalfi Sahilleri kasabalarından kiralayacağınız özel deniz araçları, küçük botlar, tekneler ile adaya ulaşabilirsiniz..

Capri’ye deniz seferleri bir çok firma tarafından yapılmaktadır.. Sefer saatleri, fiyatları bilgisine belediyenin bu linkinden ulaşabilirsiniz : https://www.cittadicapri.it/en/ferry-schedules. Ayrıca ilgili bilgiler için bu siteye de girebilirsiniz https://www.naplesbayferry.com/

Capri adasında, Mart ortasından Kasım ayının başına kadar  adada yaşayanlar hariç araçlara izin verilmiyor.. Sadece adada ikametgah edenler kendi araçlarını kullanabiliyor.. Adada bir yere ulaşmanız için toplu taşıma ağı çok güzel organize edilmiş.. Peki Capri Adası’nda ulaşım olanakları nedir..?  Füniküler, Otobüs gibi toplu taşıma araçları yanında Cabrio Taksiler, Kiralık Tekneler ve Kiralayacağınız Motorsikletler sizi arzu ettiğiniz yere götürecektir.

FÜNİKÜLER : Marina Grande’den Piazzetta Meydanı’na ulaşmak için Füniküler’i kullanabilirsiniz..Adada bir adet olan füniküler bulunmaktadır.. Özellikle yaz aylarında binmeden önce kuyruğa mutlaka bakmanızı öneriyorum.. Füniküler ile ilgili daha detaylı bilgiye belediyenin linkinden ulaşabilirsiniz : https://www.cittadicapri.it/en/bus-and-funicular-schedules

MİNİBÜS : Adanın birçok noktasına  düzenli minibüs seferleri vardır.. 10 kişilik bu araçların Marine Grande’ye vardığınızda hemen sağda durakları mevcuttur.. Özellikle yaz aylarında kuyrukların fazla olduğunu söylemeliyim..Bilet şoförden de alınıyor, ama biraz pahalıdır..Adada 3 seferden fazla binecekseniz kombine bilet almakta fayda vardır. Minibüsler ile ilgili daha detaylı bilgiye belediyenin linkinden ulaşabilirsiniz : https://www.cittadicapri.it/en/bus-and-funicular-schedules

Tabiki adaya özel Cabrio Taksiler her an emrinizdedir.. Adanın sahildeki güzelliklerine Tekne turları yada kiralayacağınız size özel tekneler ile gidebilirsiniz.. Ehliyetiniz varsa Capri Adasında bir motorsiklet kiralamak çok ideal bir hava yaratabilir… Taksiler, Tekne ve Motorsiklet kiralama ofisleri sizi Marine Grande’de hazır beklemektedir.

Leave a Reply